Snart dags för gymnasievalet 2018

03.02.2018

Den 14 februari 2018 är det sista ansökningsdag för dig som ska välja gymnasium.

Redan från Nov 2017 började de första skolorna kampanja och marknadsföra sig på våra skärmar för att så tidigt som möjligt informera om deras olika utbildningar och verksamheter.

Se lista från skolor som publicerat här nedan

CARLFORSKA HANDEL

CARLFORSKA ESTET

CARLFORSKA

CARLFORSKA SAMHÄLL

RUDBECKIANSKA

EDSTRÖMSKA

WIIKMANSKA

HAHRSKA

JENSEN

PRAKTISKA

GRILLSKA

OM GYMNASIEUTBILDNING

Du har rätt att påbörja en gymnasieutbildning till och med vårterminen det år du fyller 20. För att läsa ett nationellt program eller särskild variant ska du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik samt fem eller nio övriga ämnen beroende på vilket program du söker. Om du redan har gått ett nationellt program på gymnasiet, läst en likvärdig utbildning eller avlagt International Baccalaureate är du inte behörig att söka ett nationellt program. Om du inte är behörig eller om du av andra skäl inte kan gå ett nationellt program kan du söka introduktionsprogram.

Alla elever i årskurs 9 i Västmanlands län kan söka till gymnasieskolan via internet. I januari får du inloggning och lösenord av din studie- och yrkesvägledare. Alla utbildningar på kommunala och fristående gymnasieskolor går att hitta på gymnasieantagningens webbplats. Där finns även länkar till exempelvis Gymnasieguiden och till Skolverkets utbildningsportal. När du har gjort ditt val skriver du ut din ansökan och skriver under. Du lämnar den till din studie- och yrkesvägledare. Om du inte har tillgång till internet kan du göra din ansökan på en blankett.

I Västerås finns alla nationella program samt introduktionsprogram. Särskilda varianter kan tillkomma. Du kan också söka gymnasieutbildning på annan ort än Västerås, både vid kommunala och fristående skolor. Om du söker till en fristående skola konkurrerar du med alla andra som söker samma skola och utbildning. Söker du ett nationellt program med nationell inriktning vid en kommunal skola i annan kommun kan du antas i mån av plats. Ibland kan det finnas samverkansavtal mellan olika kommuner, vilket innebär att du söker på samma villkor som hemkommunens elever.

På Skolverkets webbplats www.valjaskola.se har du möjlighet att jämföra kommunala och fristående gymnasieskolor i Västerås